Corona – Covid 19

Pandemin gör att vi inte kan träffas men vi kan alltid brodera tillsammans på distans. Kanske planera för en utställning när allt hysteri om smitta har lagt sig.

Kolla våra kurser och se om du lockas till att pröva på ett brev. Får du lust – skicka ett mail till batespian@gmail.com och jag skickar lite information till dig hur våra kurser är upplagda.

Välkommen att höra av dig!

En kurs för dig som bara vill måla med nål och tråd

I dessa Coronatider finns många som måste hålla sig inomhus så mycket som möjligt. Just för dig har vi tagit fram några lättare och roliga kursbrev.
Vi kallar kursbreven Observera och Brodera och varje brev innehåller två uppgifter, en lite lättare och en lite svårare uppgift. Du kommer hela tiden att kunna få hjälp av oss via nätet och när du är färdig mailar du in en bild av din komposition. Vi guidar dig vidare om så behövs t.ex. med, hur du kan utveckla din bild och hur du kan montera den.

Du beställer lättast genom att skicka ett mail till pian@batesoblixt.se
Glöm inte skriva ditt namn och vilken mailadress du vill att vi skall använda.

Du kan även maila pian@batesoblixt.se om du vill ha mera information om våra kurser.

De lättare kursbreven kostar 200 kr st och du får en skriftligt bedömning av oss.

OBSERVERA!! Vår andra kurs, som är mera ingående och för dig som vill utveckla ditt konstnärliga skapande med inriktning på broderi kostar 600 kr per brev. Information om denna kurs finns på den här sidan.

Lite nytt på vår sida

Det händer kanske inte så mycket på vår sida, men ibland kan vi slå till och lägga in nya bilder.
Här är lite inspiration av Kristina Blixt och Pian Bates.

Se vårt galleri!

Du som redan är elev hos oss, kolla och hämta lite nya idéer och du som ännu inte har anmält dig till någon av våra kurser visar vi lite exempel på hur vi jobbar med nålen.

Årets kurs på Helliden

22-24 mars samlades 17 Bates och Blixt elever på Hellidens folkhögskola för årets kurs.

Fredagen började med att måla på 3 st tygbitar som skulle användas senare i kursen.

Därefter tog alla fram sitt medhavda misslyckade broderi och vi samlades i grupper för att diskutera ”Hur rädda ett broderi”

Övningen pågick till sena kvällen och alla var nöjda med sina tips och idéer.

Lördag började med en övning i 3-D broderi och hur man på ett enkelt sätt kan få fram ett 3 D broderi. Se några bilder som ligger i Galleriet. Tyvärr kom inte alla elevers bilder med då jag sabbade dem med min telefon. Men alla var lika bra komponerade och broderade.

Nästa övning var hur man snabbt kan skissa några former och ändå se vad det föreställer. Denna skissövning ledde sedan fram till att brodera på ett av gårdagens färgade tyger. Tyvärr var tygbitarna alldeles för starkt färgade så skissen kom dåligt fram. Men det är på felen man lär sig. Bilder i Galleriet.

En extra övning i skissteknik – att skissa upp och ner samt från sidan väckte uppmärksamhet.

Lördagskvällen avslutades med att alla berättade om sitt liv och det uppstod många goda och högljudda skratt.

Söndag startade vi helt abstrakt med att inspireras av Kandinskij. Sedan gällde det att brodera upp inspirationen på ett av de färgade tygbitarna. En rolig övning tyckte de flesta.

Avslutningsövning var att inom 7cirklar rita uttrycksfulla ansikten och få tre av dessa att samspela med varandra. Detta utlösta många goda skratt.

Innan vi avslutade kursen diskuterades om denna helgen skulle bli den sista av kurshelgerna. Vi diskuterade också en ev ny Frankrikeresa till september 2020.

Kanske dyker Bates och Blixt upp i nya sammanhang? Brevkursen fortsätter dock som vanligt.

2019:års kurs på Helliden

2019 års kurs på Helliden äger rum 22-24 mars.

Gruppen godkände detta datum när vi träffades i april i år och tyvärr visste vi inte då att Braks årsmöte skulle äga rum helgen efter.  Vi får glädja oss av att det inte var samma datum.

Inbjudan kommer under januari-februari!

Glad Påsk

IMG_2304Hej alla Bates och Blixt elever!

 

Välkomna till vår årliga träff 6-8 april. I år är vi  tillbaka på Hellidens Folkhögskola i Tidaholm.

Vi samlas fredag eftermiddag. Någon exakt tid har vi inte satt eftersom alla kommer på olika tider.

Vi äter kvällsmat tillsammans vid 18-19 tiden och fortsätter sedan med några spännande uppgifter. Behöver du vägbeskrivning hör av dig till Kristina Blixt.

Lördag börjar med frukost kl 8 och sedan blir det uppgifter fram till lunch kl 13. Eftermiddagen fortsätter vi vårt arbete men bryter för kaffe en kort stund.

Efter kvällsmaten kommer Kristina Blixt att visa och prata om sin väg till textilkonstnär.

De som vill dricka något extra under kvällen får ta med det själva.

Söndag – frukost kl 8 och därefter broderar vi färdigt våra alster. Vi räknar med att avsluta kursen vid lunchtid.

Vi önskar er alla en riktigt Glad Påsk och hoppas på lite vårvärme och inte bara kyla och snö!

 

Pian och Kristina

PS! Resan till Blåkulla blir nog inställd i år p g a otjänligt väder och kyla!

Broderikursen äger i år rum på Helliden i Tidaholm 6-8 april

I år fick vi tyvärr inte komma till folkhögskolan i Vara. Vi återvänder istället till vårt gamla kursställe på Helliden i Tidaholm. Datum för kursen är 6-8 april. Vi börjar fre em och håller på till lunch sön. Årets tema är Rörelser.

Vi har fått många, många intresseanmälningar men det finns några platser kvar. Hör av dig snarast till batespian@gmail.com om du är intresserad att vara med.

Är du intresserad av att brodera i Sydfrankrike i oktober? Kristina Blixt ordnar en kurs i Sauve på gränsen till Provence. Kolla hemsidan www.oliven.nu  Skicka ett mail till  ateljeknut@gmail.com så skickar hon dig mer information.

Vintern är lång och tråkig. Mitt diskbråck är nästan läckt och jag har opererat min högra höft. Nu återstår bara den vänstra för att igen bli fit for fight. Men det blir inte förrän till hösten.

Dessemellan kommer Sommarbroderiakademin att äga rum traditionsenligt V 30 – 23, 24 o 25 juli. Platsen blir som vanligt Bohusläns Museum i Uddevalla.  Anmälningarna har redan börjat strömma in. Maila mig på batespian@gmail.com så skickar jag dig ett program, som jag snart har gjort klart.

Annars sitter vi och broderar. Kristina på Atelje Knut i Dimbo och jag vid mitt lilla arbetsbord i Gössäter. Jag sliter som bäst med en coiffe som jag skall ha på huvudet på vår Guldbröllopsdag i mars.  Nu fattas det bara lite flor runtomkring.

Vi hörs snart igen!

IMG_2585

Sommar med broderi via Broderi Bates och Blixt

Nu när sommar,  sol och semester är här, glöm  inte beställa ett nytt broderibrev hos oss. Det är nu på sommaren som ljuset är som bäst. Att leka med färger och former en solig dag och sedan sitta under parasollet och brodera. Kan det bli bättre?

 

Fortsätt Glad Sommar önskar vi alla våra elever!IMG_2315 IMG_2321

Rapport från kursen i Vara

I år gick verkligen Bates och Blixt kursen i det fria broderiets tecken. Uppgiften var att från en personligt vald konstnär plocka ut en bild där de  sökte ut tre former. Dessa tre former kunde förminskas eller förstoras och sedan klippas ut ur ett mönstrat tyg. Sedan fortsatte uppgiften med att lägga ut de tre formerna på ett ytterligare mönstrat tyg. Många suckade och sa att de valt fel mönstrade tyger, men alla lyckades väldigt bra med sina kompositioner.

Varje deltagare hade också valt ett enda stygn som de broderat upp i 25 olika former. Nu gällde det att med detta slags stygn till hjälp brodera fast de mönstrade bitarna på det större mönstrade tyget. Det blev färg och komposition i allra högsta grad.

Trots alla suckar var stämningen på topp och det fina resultatet redovisar jag här nedan. Tyvärr fattas bild från ett par deltagare. Det blev lite kaos vid fotograferingen. Med de som saknar sina bilder får gärna skicka in dom till mig så lägger jag till de på sidan.

 

IMG_2325

IMG_2326

IMG_2327

IMG_2328

IMG_2329

IMG_2330

IMG_2331

IMG_2332

IMG_2333

IMG_2334

IMG_2335

IMG_2336

IMG_2337

IMG_2338

IMG_2339

IMG_2340

IMG_2341

IMG_2342

IMG_2343

IMG_2344

 

Kursen i Vara 7-9 april

Ni som undrar varför inbjudan inte har kommit! Lugn, bara lugn! Den är på gång. Det finns en del information som vi måste inhämta innan inbjudan går ut och vi väntar på diverse svar. Senast i slutet av nästa vecka skall alla fått ett mail från oss.