>Inför Sommarakademin – färgning i mikron

>
Inför årets sommarakademi färgar jag tygbitar i mikron. Många olika tygsorter så att det skall finnas olika utbud, men mest den tunna gasbinde-väven som går att använda till så mycket. T ex förhöja en nyans eller dämpa den. När jag såg alla tygbitarna på klädstrecket, påminde det mig om alla färgglada Vuvuzela trumpeter i Sydafrika

Om du undrar hur jag färgar så är det väldigt enkelt.

Jag har en 2 liters glassbox, fyller den till 2/3 med varmt vatten och 1 msk salt. Knycklar ner 4-5 tygbitar, är de många får man flera vita effekter. Ströar över lite färgpulver, ung en tesked. Sätter in boxen i mikron – full effekt i 5 minuter. Tar ut och sköljer tygerna direkt i kallt vatten.
Vill du ha en nyans svagare, lägger du i fler tygbitar i den varma vätskan och kör en ny omgång i mikron. Du kan hålla på flera gånger tills vattnet nästan är rent igen. Färgen blir svagare och svagare för varje gång. Färgen går att blanda två och två med varandra, blandar du fler blir det bara brunt. Nästan all pulverfärg fungerar, den flytande är lite svårare att jobba med.
Själv köper jag från England Omega färger i små, små burkar, men de räcker väldigt länge eftersom man använder så lite i taget.
Bäst är det när solen skiner och det är varmt för då fixeras färgen bättre. Men strykjärnet går lika bra.

Nu får vi se om det här sätter fart på det kreativa tänkandet hos deltagarna i Sommarbroderiakademin är i Uddevalla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *