>Midsommarstång – Ett livets träd

>
Midsommarafton – en dag omgiven av mystik och traditioner. Midsommarstången är en gammal symbol – ett livets träd, symbol för fruktbarhet, soldyrkan och religion med sitt kors etc. Stången ser olika ut beroende på var i Sverige vi befinner oss.

För många år sedan skulle jag sätta upp en utställning om just midsommarstången. Aldrig hade jag trott att det fanns så många varianter, från den allra första som bara hade en ring runt stången till stänger med fyra ringar, kors och fåglar. I Bohuslän förekom en stång som kallades Midsommar Maja och såg ut som en kvinna, med ett huvud i toppen.

Men det är inte bara i Sverige vi har lövade stänger. I England firas i månaden maj just ”Maypole”. Då lövar man en hög stång och knyter fast långa färgade band i toppen. När barnen dansar runt håller de i var sitt band och det ser ut som hela stången snurrar. I södra Sverige hör jag ofta folk säga just majstång.

På utställningen fick vi in 27 olika utförande av midsommarstänger. Jag fick idén att jag skulle brodera upp alla på en stor duk. Men jag orkade bara med sju stycken. Någon duk blev det inte men väl en tehuva som jag tar fram varje Midsommarafton.

Glad Midsommar önskar jag alla blogg läsare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *