>Syjuntan – vad handlade det egentligen om?

>Jag liksom många av er andra lyssnade på radioprogrammet Syjuntan som har sänds på olika tider i P 1. Det första programmen tyckte jag om, speciellt intervjun med Inger som jag vet är medlem i Brak och som också nämnde Täcklebo broderiakademi. Programmet gav en bra bild vad broderi är och hur man kan använda det idag. Varför fortsatte inte programmet på den linjen? Det finns många bra och givande exempel på vad broderi som läkande konst kan utföra, vad broderi är idag och hur vi skall gå vidare och utveckla det så att det får en högre status.

Jag blir tvärarg när det på nytt skall tas upp hur duktiga män är som handarbetar. Varför bara intervjua en man som jobbar inom textilslöjd. Jag hade tyckt det skulle vara mer intressant att höra hur de kvinnliga textillärarna förmedlar sitt yrke till sina elever, speciellt pojkarna. Nej, istället gick programledaren över till att mannen ifråga inte vågade sitta och virka på bussen. Men han hade använt virkningen i sitt cv när han sökte ett jobb och blivit så uppmärksammad!!!!!
Jag tror att om en kvinna hade använt virkning (stickning eller broderi) i sitt cv hade det bara blivit ansett som medfött och inte någon merit alls.

Själv nämnde jag för några år sedan i en anställningsintervju att jag var utbildad textilkonstnär med inriktning på broderi på högskolenivå. Jag fick då svaret – Hur kan du slänga bort din tid på en sådan utbildning. Hade det inte varit bättre att läsa statskunskap eller juridik???? Som tur var så fann jag mig och svarade. Nej, statskunskap och juridik kan vem som helst lära sig. Broderi är mycket svårare.

Jag fick inte jobbet som tur var!

Det påminner mig om en annan sak när jag var ordförande i vårt lokala fack. Vi skulle anställa en ny medarbetare på myndigheten och hade två personer med lika meriter kvar. En man och en kvinna. Då föreslog man att mannen skulle ha jobbet för han hade varit ”pappaledig” och det var en speciell merit. Men kvinnan som hade TRE barn fick inte tillgodoräkna sig det!!!!!!!!!

Ja, så kan det gå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *