>The embroideries of north Africa

>


Nu har min nordafrikanska bok kommit. Mycket, mycket fakta text men också vackra bilder av broderier. Det kommer att ta ett tag innan jag plöjt igenom allt.
Intressant är att författarinnan Caroline Stone vistades i Nordafrika i flera år och studerade broderikonsten. Hon skriver att broderi är som störst i norra Afrika. I övriga delar dominerar vävkonsten mera. Det är möjligt att det har ändrat sig idag, boken är utgiven 1985.

Det Nordafrikanska broderiet lär ha vandrat med Morerna från Turkiet över till Afrika och sedan tvärs igenom den norra delen och upp mot Spanien. Tunisien och Marocko är stora områden för broderi. Där finns mycket av det Arabisk Turkiska inflytandet kvar. Däremot skriver Caroline att Berberna som bor i norra Algeriet har sin egen teknik och egna mönster med fria sömsätt och inte trådbundet.

Jag skall försöka få tag på författarinnan (om hon fortfarande finns i livet). Kanske har hon nya fakta att komma med. Enligt boken broderar man mest på kläder och textilier till hemmet och boken är en riktigt källa för den som vill smycka något klädesplagg. Se bara det vackra knyt skärpet ovan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *