>Vodou utställning på Världskulturmuseet

>


Den 28 november anordnades en träff för Brak-medlemmar på Världskulturmuseet i Göteborg. Cecilia Alkhagen och Marina Fränke hade samlat ihop ett dussin kvinnor för att bese Vodou utställningen. En jättetrevlig guide berättade lite om Haitis historia och visade oss sedan utställningen med alla speglar, dockor och andra symboler. Lilla Haiti visade sig ha en otäck historia med slaveri, folkmord och annat otrevligt.
En kvinna från Schweiz,Marianne Lehman erbjöds på 1970-talet att köpa många av deras religiösa symboler. Eftersom hon var mycket intresserad av Haitis historia köpte hon så mycket hon kunde. Hon räddade därmed mycket av detta till eftervärlden och bygger nu upp ett kulturhus på Port-au-Prince på Haiti. Utställningen som består av 200 föremål av den 10 gånger så stora samlingen har redan visats i Geneve, Bremen och Amsterdam och skall nu till Berlin och sedan till många fler stora museer runt om i världen. Allt för att sprida kunskap om Vodou kulturen. Den uppstod på 1700-talet men blev en erkänd religion först 2003. Några dockor med instuckna nålar har aldrig funnits inom Vodoun utan är ett påhitt av Hollywood.
Vodou dockorna är gjorda av vadderat tyg, spegelskärvor, järn, trä och kranier. Några har stora änglavingar andra är mera ”krigiska”. Varje figur som är cirka 1 m stor har en lwa (loa) som kan ta över en deltagare och använda honom eller henne för att kommunicera med övriga. Mycket spännande. Vi blev alla ”betagna” i dockorna.
Efteråt samlades vi i cafeterian och försökte brodera våra egna Vodoun. Undrar om de också får en lwa?

Alla hälsar vi till Cecilia som var tvungen att för jobbet åka till Australien och inte kunde vara med oss. Hoppas du får tillfälle att bese allt senare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *